Om Båstorp

Historien om Beowulf

kung Beowulf om båstorp

Det Första kontakten med Örnäsbergets fornborg, en 40 meter lång tydlig vall på norra sluttningen. Örnäsets fornborg ligger på ett högt berg med naturligt skydd i väster o söder. Borgen är c:a 150 x 200 m stor och erbjuder en fantastisk utsikt över Göta älv, norrut och söder ut.

Här har man en perfekt vy över Tjurholmen som fram till 1658 tillhörde Norge, precis som övriga Bohuslän,  Göta älv var då riksgräns mellan Sverige och Norge.

Det mest kända mötet som ägt rum på Tjurholmen som man ser från utsiktspunkten är det möte mellan den norske kungen Håkon Magnusson  och den svenske Birger Magnusson (son till Magnus Ladulås), som ägde rum den 17 mars 1303.  Syftet med mötet var att sluta fördrag om var gränsen mellan deras riken skulle dras.

Inte så långt från Alvhem ligger ett berg som flera forskare pekat ut som platsen för kung Beowulfs kungsgård. Platsen kallades ”Earnanäs”, Örn-näset. Precis vid Göta älvs östra strand vid Älvängen ligger Örnäs. Författaren J. R. R. Tolkien, som var en av världens ledande experter på fornnordisk litteratur, hämtade flera namn från denna trakt till böckerna ”Sagan om ringen” och ”Hobbit”.

Utsikt fran fornborgen

Anhalten Örnäsberget

20210428 121909 scaled

Anhalten Örnäsberget längst ut i Båstorp Alvhem ca 1935-37. Det är Erik Antonsson född 1910-04-09 i Båstorp Mellom Västergård som står och väntar på tåget, han var gift med Gunvor och dom hade döttrarna Ann-Christin och Berit. Erik var bror till Knut Antonsson som bodde kvar i Båstorp. Anhalt är lika med liten station, och där var det en markör som var rödmålad på ena sidan som man vred fram så att lokföraren kunde se om det var någon som ville åka med tåget och då stannade det, skylten fick vridas tillbaka före påstigning så att inte nästa tåg behövde stanna om det inte var någon som skulle åka med. Från staden åkte man tåg hit och badade , i dag är det en grillplats och en fin bänk där man kan sitta och titta på båtar över älven.

Hallplatsbild Bastorp

Banvaktarstugan vid gamla banvallen

Platsen har idag ingen adress. Koordinaten hit är N57 58.609 E12 07.839. Idag är den gamla järnvägen nerlagd och banvallen är ombygg till gång och cykelväg mellan Älvängen och Båstorp. Stället ligger som en utbuktning på fastigheten Kattleberg 2:5>1, (Kattleberg Gästgivaregård).

Huset har byggts i samband med järnvägen, och den första familjen flyttar in i 1877. Det är Karl Johansson med sin hustru Olivia Matilda Andreasdotter och deras son Johan Emanuel som kommer hit från Trollhättan. Här får de två söner Carl Elis och David, samt döttrarna Anna Elvira, Maria Elisabet och Emma Charlotta. Två av sönerna Johan Emanuel och David dör här. Familjen flyttar 1906 till Skönningared Gategård.

Kattleberg båstorp
Kattleberg båstorp

1907 kommer Johan Gottfrid Ottosson hit från Ånimskog där han är född. Här hittar han Hulda Kristina Svensdotter som han gifter sig med 1910. Hon har redan en son Gunnar och tillsammans får de döttrarna Rut Dagmar, Lilly Kristina Irma Teresia och Karin Maria. Familjen flyttar till St Peder 1917. Nu kommer Johan Leander Björkström hit. Han gifter sig med Emma Albertina Edvardsdotter 1918 och de får barnen John Erik och Ingrid Margareta. Johan Leander och Emma Albertina blir här till 1942.
Det finns också extra banvakter, Jan Olof Fast och hans son Carl Julius Fast samt Johan Leonard Karlsson. På vilket sätt de är knutna till denna banvaktsstuga är inte klarlagt. Platsen ligger ju på Kattleberg gästgivaregård. Karl Johansson och Johan Gottfrid Ottosson är kyrkskrivna där, medan de övriga är skrivna på Kattleberg mellangård, inklusive Johan Leander Björkström, som definitiv bodde på platsen.